תוכן עניינים
צרו קשר לייעוץ או טיפול
התזונה משחקת תפקיד מכריע בהקלה על תסמיני אלרגיה ואף במניעת היווצרותן. ד"ר מאיר באבאיב מסביר אילו מזונות כדאי להעדיף ומאילו מומלץ להימנע על מנת לחזק את המערכת החיסונית שלכם ולהפחית סיכויים לתגובות אלרגיות. גלו טיפים מעשיים לשינויי תזונה פשוטים שיסייעו לכם להתגבר על אלרגיות ולשפר משמעותית את איכות החיים.
הטיפולים המובילים בקליניקה
צרו קשר לייעוץ או טיפול

תזונה למניעה וטיפול באלרגיות

מבוא

תזונה ואורח חיים קשורים ל 80% מהמחלות שלנו, ולכן תזונה עשויה לעזור במניעה וטיפול באלרגיות. מערכת חיסון חזקה ובריאות מערכת העיכול הם גורמים מכריעים. האופן בו אנחנו נושמים, הקצב המטבולי בגופנו, הדרך שאנחנו אוכלים, איך אנחנו נחים… הכל חלק מהמצב הבריאותי שלנו. שיפור הגישה התזונתית שלנו היא מקום חשוב להתחיל בו כשאנו מעוניינים לשפר את מצב הבריאות שלנו. שפע של מזון מעובד מדי, הנאכל בדרך כלל בכמויות עודפות ונצרך מהר מדי, מהווים את מקורן של מרבית בעיות הבריאות. גם אם הגישה התזונתית שלכם תומכת במזון חי ובריא, אורח חיים של לחץ או צריכה עודפת של מזון מסוג מסוים יכולים לגרום למחלות הקשורות לתזונה. ההשלכות של מצבים כאלו הן לעתים קרובות אלרגיות למזון או אי סבילות לסוגי מזונות מסוימים. יש הרבה בלבול ואי הבנה בנושאים אלו אך המאמר שלפניכם בא לשפוך מעט אור בנושא הנחיות תזונה למצבי אלרגיה ורגישות למזון.

שפרו את בריאות העור שלכם עם תזונה נכונה ותיהנו מעור זוהר ובריא! הימנעות ממזונות מעוררי אלרגיה, העשרת התפריט בפירות וירקות עשירים בנוגדי חמצון, צריכת אומגה-3 ממקורות טבעיים כמו דגים שומניים ואגוזים, ותוספת מזונות פרוביוטיים כמו יוגורט וקפיר, יסייעו להפחית דלקות ולחזק את מערכת החיסון שלכם. תזונה לא נכונה עלולה להוביל לעור יבש, מגורה ומוכתם, ולהחמיר בעיות עור כמו אקנה, סבוריאה ואקזמה. הגיע הזמן לקחת שליטה על בריאותכם עם תזונה מותאמת אישית שתעניק לכם עור בריא וזוהר. פנו עוד היום לדרמטולוג לייעוץ!

מהי אלרגיה למזון ומדוע היא מופיעה?

אלרגיה מתרחשת כשהגוף מגיב לחומר מסוים כאילו היה פולש זר, כמו חיידק או נגיף. חומר שמייצר תגובה חיסונית נקרא בשפה מקצועית אלרגן. אולם כאשר החומר הוא מזון או משקה רגיל, זהו מקרה של הזעקת שווא.

אלרגיה למזון מתרחשת כאשר מערכת החיסון מגיבה למזון על ידי יצירת נוגדנים בגופנו. כאשר אוכלים את אותו אוכל שוב, נוגדנים אלה מסמנים למערכת החיסון לשחרר כמויות אדירות של כימיקלים, כולל היסטמין, שמעוררים מפל של תסמינים אלרגיים הכוללים אסטמה, פריחות בעור, שינויים במצב הרוח, כאבי ראש ודפיקות לב. תסמינים חריפים אלו מופיעים בדרך כלל דקות לאחר נטילת המזון.

אם זה היה וירוס, מערכת החיסון יכולה לרוב להילחם בפולש בתוך מספר ימים. אך כאשר יש תגובה למשהו שנאכל לעתים קרובות (או למשהו בלתי נמנע בסביבה), המערכת החיסונית מופעלת כל הזמן בתגובה לחשיפה לאותו אלרגן. זה מכלה את משאבי המערכת החיסונית וכתוצאה מכך – גם את חומרי התזונה שגופכם זקוק להם כדי לתפקד כראוי. במצב כזה כשמגיע נגיף אמיתי, לגוף המוחלש כבר אין את מה שהוא צריך כדי להילחם. אחת ההשפעות לטווח הארוך של אלרגיות היא מערכת חיסון מוחלשת, וכתוצאה מכך – גוף פגיע להצטננות, דלקות או זיהומים אחרים.

מה ההבדל בין אלרגיה ורגישות למזון?

תסמינים של חוסר סבילות למזון או רגישות למזון, יכולים להופיע שעות עד ימים לאחר נטילת המזון ונקראים "תגובות מאוחרות". אי סבילות למזון קשורה לעיכול לא יעיל ולחוסר באנזימים. לדוגמא, אדם עם אי סבילות ללקטוז (סוכר חלב) חסר אנזים (לקטאז) הדרוש לעיכול סוכר החלב. כאשר האדם אוכל מוצרי חלב, מופיעים תסמינים כמו גזים, נפיחות, התכווצויות בטן וכאבים. מכיוון שלעתים קרובות מופיעים תסמינים אלו שעות עד ימים לאחר מכן, הם יכולים להיות קשים לקישור למזון המסוים שמעורר אותם. אלרגיה אמיתית למזון שונה מרגישות או חוסר סבילות למזון. כאשר חולה מפתח תגובה אלרגית או הלם אנפילקטי לאחר חשיפה לחומר מסוים, מדובר באלרגיה אמיתית. זה מערב את מערכת החיסון ויכול להיות מסכן חיים.

אילו מזונות עשויים לגרום לתגובה אלרגית?

למרות שידוע כי אדם יכול להיות אלרגי או רגיש לכל מזון, שמונת המזונות הבאים אחראים ל – 90 אחוז מכלל התגובות האלרגיות למזון: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים כמו קשיו, דגים, רכיכות, סויה וחיטה.

מה עושים אם סובלים מאלרגיה למזון?

אם אתם סובלים מאלרגיה למזון יש הרבה דברים שניתן לעשות.
תזונה נטולת מזונות פוגעניים, יחד עם תוספי תזונה טבעיים, אנזימים, פורמולות צמחיות ותרופות הומאופתיות, יכולה להועיל מאוד לאנשים הסובלים מאלרגיות למזון וגם אי סבילות למזונות שונים. נורמליזציה של תפקוד העיכול וריפוי רירית מעיים פגומה יתרמו רבות לחיסול תגובות מזון שליליות וכך גם חיזוק מערכת החיסון.

טיפול באנזימים ממקור צמחי כתוסף תזונתי, התגלה ככוח ריפוי עיקרי במצבים כרוניים רבים, כולל אלרגיה למזון. תפקיד אחד של אנזימים צמחיים משלימים הוא לעזור להבטיח עיכול תקין של המזון. טיפול באנזים תזונתי יעיל במיוחד במלחמה באלרגיות מכיוון שהאנזימים מפרקים את האלרגנים לחלבון, ובכך מפחיתים תגובות אלרגיות ומשחררים מוצרים דלקתיים כמו היסטמין מהתאים.

יתרה מכך, למאכלים נפוצים רבים יש תכונות שמחזקות את המערכת החיסונית, כאשר הם נצרכים באופן קבוע בכמויות מספיקות, למשל:

  • ירקות מצליבים – בני משפחת ירק זו הכוללים ברוקולי, כרובית, כרוב, כרוב ניצנים ולפת, שעשירים בבטא קרוטן ומגנים על ריריות, בעיקר בתוך הריאות ודרכי המעי, מפני סרטן ונזק רדיקלים חופשיים.
  • שום – זהו ככל הנראה המזון הקסום החשוב ביותר בתפריט של אמא טבע. יש לו ספקטרום רחב יותר של פעילות אנטיביוטית מאשר פניצילין, מעכב נגיפים רבים ומסייע במניעת סרטן. יעיל ביותר כאשר הוא נצרך במצבו הגולמי.
  • אצות – אצות ים ידועות כמורידות את רמת הכולסטרול בדם, מנטרלות רעילות ומשפרות את החסינות הכללית.
  • שקדים טבעיים – שקדים הם אחד המקורות הטבעיים הטובים ביותר לחומצות אמינו חיוניות וחומצות שומן חיוניות, אשר נדרשים לחסינות מיטבית.

תזונה למניעה וטיפול באלרגיות

אלרגיות הן תגובה של מערכת החיסון לחומרים (אלרגנים) הנמצאים בסביבה, כמו אבקנים, מזון, או עקיצות חרקים. למרות שאין תזונה שיכולה לרפא אלרגיות, ישנם מאכלים ותוספי תזונה שיכולים לעזור להקל על התסמינים ולחזק את מערכת החיסון. להלן רשימה של רכיבי תזונה מומלצים וטיפים תזונתיים לטיפול ומניעה של אלרגיות:

רכיב תזונתימקורות תזונתייםתועלת לאלרגיות
ויטמין Cפירות הדר, פירות יער, קיווי, גמבה, ברוקולינוגד חמצון חזק שמסייע בהפחתת דלקת וחיזוק מערכת החיסון.
קוורצטיןבצל, תפוחים, פירות יער, ענבים, ברוקולינוגד חמצון טבעי המסייע בייצוב תאי מאסט ומפחית את שחרור ההיסטמין הגורם לתסמיני האלרגיה.
אומגה 3דגים שומניים (סלמון, מקרל), אגוזי מלך, זרעי פשתן, שמן קנולהחומצת שומן אנטי-דלקתית שיכולה לסייע בהפחתת דלקות הקשורות לאלרגיות.
פרוביוטיקהיוגורט, קפיר, מזונות מותססים (כמו כרוב כבוש)מסייעת בשמירה על מערכת עיכול בריאה ומערכת חיסון חזקה, מה שיכול להפחית את הסיכון להתפרצות אלרגיות.
ויטמין Dדגים שומניים, ביצים, חשיפה לשמשמחזק את מערכת החיסון ומסייע בהפחתת התסמינים של אלרגיות.
אבץבשר אדום, גרעינים, אגוזים, קטניותחשוב לתפקוד מערכת החיסון ולמניעת זיהומים שעלולים להחמיר אלרגיות.
מגנזיוםאגוזים, זרעים, דגנים מלאים, ירקות עלים ירוקיםעשוי לעזור להרגעת שרירים ולהפחתת לחץ נשימתי הנגרם על ידי אלרגיות.
ויטמין Eאגוזים, זרעים, שמנים צמחיים, ירקות עליםנוגד חמצון המגן על התאים מפני נזק ומשפר את תפקוד מערכת החיסון.
תזונה נוגדת חמצוןפירות וירקות צבעוניים, קטניותדיאטה עשירה בנוגדי חמצון יכולה להפחית דלקות ולסייע במניעת התפרצות של אלרגיות.
מיםמים, תה צמחיםשמירה על לחות הגוף עוזרת להקל על גירויים בגרון ובריאות הנגרמים על ידי אלרגיות.

שאלות נפוצות על תזונה למניעה וטיפול באלרגיות

איך תזונה יכולה להשפיע על אלרגיות?

תזונה יכולה להשפיע על האלרגיות בדרכים שונות. ישנם מזונות שעלולים לעורר תגובות אלרגיות, בעוד שאחרים יכולים לעזור להקל על התסמינים ולשפר את בריאות מערכת החיסון. בנוסף, תזונה מאוזנת יכולה לתרום להפחתת דלקת בגוף ולהפחתת הסיכון לפתח אלרגיות.

האלרגנים הנפוצים ביותר כוללים:

  1. חלב פרה
  2. ביצים
  3. אגוזים – כמו אגוזי מלך, אגוזי לוז, ושקדים.
  4. בוטנים
  5. דגים
  6. פירות ים – כמו סרטנים, שרימפס ואויסטרים.
  7. חיטה
  8. סויה
  9. שומשום

כן, ישנם מזונות שמכילים רכיבים אנטי-דלקתיים ואנטי-אלרגיים טבעיים, שיכולים לסייע בהפחתת תסמיני אלרגיות:

  1. דגים שמנים – כמו סלמון, מקרל וטונה, העשירים בחומצות שומן אומגה-3.
  2. פירות וירקות עשירים בוויטמין C – כמו תפוזים, תותים, פלפלים וברוקולי.
  3. פירות יער – כמו תותים, אוכמניות ופטל, העשירים באנטי-אוקסידנטים.
  4. שום ובצל – המכילים קוורצטין, חומר אנטי-דלקתי טבעי.
  5. יוגורט פרוביוטי – המכיל חיידקים טובים התומכים במערכת החיסון.

כדי למנוע תגובות אלרגיות, מומלץ:

  1. להימנע ממזונות הידועים כמעוררי אלרגיה – על פי ההיסטוריה הרפואית האישית.
  2. לקרוא תוויות מזון – כדי לוודא שאין רכיבים אלרגניים במזון הנצרך.
  3. לבשל בבית – כדי לשלוט במרכיבים ובתהליכי הכנת המזון.
  4. להיות מודעים למזונות המוסווים – שעלולים להכיל אלרגנים, כמו רוטב סויה או תחליפי חלבון.
  5. לשאת איתך תרופות אנטי-אלרגיות – כמו אנטיהיסטמינים או מזרק אפיפן, במקרים של אלרגיה חמורה.

ישנן דיאטות מסוימות שיכולות לסייע במניעת אלרגיות או בהפחתת תסמיניהן, כמו:

  1. דיאטה נטולת גלוטן – לאנשים עם רגישות לגלוטן או מחלת צליאק.
  2. דיאטה נמוכה במזונות מעובדים – המכילה מזונות טבעיים ולא מעובדים, להפחתת דלקות בגוף.
  3. דיאטה עשירה בסיבים פרוביוטיים – המזינים את חיידקי המעי הטובים ומחזקים את מערכת החיסון.
  4. דיאטת אלימינציה – בה מסירים מזונות מסוימים מהתפריט לזמן מה ולאחר מכן מחזירים אותם כדי לאתר את הגורמים האלרגניים.

תוספי תזונה יכולים לסייע בטיפול באלרגיות במקרים מסוימים. לדוגמה:

  1. פרוביוטיקה – יכולה לתמוך במערכת החיסון ולשפר את בריאות המעיים.
  2. ויטמין C – יכול לשמש כאנטי-היסטמין טבעי ולהפחית תסמינים.
  3. קוורצטין – נוגד חמצון טבעי עם תכונות אנטי-דלקתיות.
  4. אומגה-3 – מסייעת בהפחתת דלקת.

המלצות בתחום זה משתנות עם הזמן. כיום, ההמלצה הרווחת היא לחשוף ילדים למזונות אלרגניים בסביבות גיל חצי שנה, ולאחר שהתחילו לאכול מזונות מוצקים, כדי להפחית את הסיכון לפתח אלרגיות. עם זאת, ילדים עם היסטוריה משפחתית של אלרגיות או סימנים של אטופיק דרמטיטיס צריכים להתייעץ עם רופא לפני חשיפה למזונות אלרגניים.

ישנם מקרים בהם אנשים, במיוחד ילדים, יכולים להחלים מאלרגיות למזון. עם זאת, אלרגיות מסוימות, כמו אלרגיות לבוטנים או פירות ים, נוטות להימשך לכל החיים. במקרים של אלרגיות מתמשכות, יש לנהל את המצב בזהירות ולהיות מודעים לסיכונים.

צרו קשר

בקליניקה של ד"ר מאיר באבאיב אנו מאמינים כי עור בריא וזוהר מגיע הן מבפנים והן מבחוץ. תזונה נכונה, אורח חיים בריא ושמירה על העור הם צעדים הכרחיים להבטחת בריאות ויופי אופטימליים. בנוסף, כשמדובר בטיפול בבעיות עור כגון אלרגיות, פריחות ועוד – הידע המקצועי והמומחיות של דרמטולוג כמונו הכרחיים.

אנו מזמינים אתכם לייעוץ ראשוני על מנת לבדוק יחד מהי תוכנית הטיפול האישית המתאימה לכם להשגת עור בריא וזוהר הן באמצעים טבעיים והן בעזרת טכנולוגיות מתקדמות.

תוכן עניינים
×

שיחת ווטסאפ

ברוכים הבאים לקליניקה בהובלת ד"ר מאיר באבאיב,
מומחה לדרמטולוגיה מתקדמת והצרת היקפים ללא ניתוח.

לפרטים ותיאום תור